ItsJoey | Fotobewerking uitbesteden

View Original

De beste GRATIS fotobewerking apps om je foto's te bewerken voor iOS en Android!

Het maken van foto’s en met name het bewerken van foto’s is echt ons ding, dat zal je waarschijnlijk niet verbazen. Wij vinden het fantastisch om van een vaak fletse en onbewerkte foto een pareltje te maken, zodat je foto’s er echt goed uitspringen! Maar met welke app kun je nou het beste je foto’s nabewerken? Tegenwoordig zijn er tientallen fotobewerking apps om je foto’s mee te bewerken. Welke apps zijn nu het fijnst, het best en het meest gemakkelijk in gebruik? Wij gingen op zoek naar de gratis en beste fotobewerking apps voor je telefoon en iPad!

1. Lightroom Mobile

Lightroom is onder fotografen al jaren bekend vanwege de professionele software om foto’s mee te bewerken, maar sinds een aantal jaar is Lightroom ook bekend onder het grote publiek vanwege Lightroom Mobile. Lightroom is een onderdeel van Adobe, wat je waarschijnlijk kent van Photoshop.

Zoals gezegd heeft Adobe met Lightroom Mobile het professioneel bewerken van foto’s toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Lightroom Mobile wordt gezien als een verlengstuk van Lightroom en dus is de app een professionele fotobewerking programma. Het kost dus een beetje tijd om de app onder de knie te krijgen. Als je al gewend bent om je foto’s te bewerken met Lightroom dan is het bewerken met Lightroom Mobile bijna identiek aan de desktopversie van Lightroom, maar wanneer je nieuw bent met foto’s bewerken kan het even lastig zijn. Eenmaal gewend is Lightroom Mobile echt een ontzettend fijne app om je foto’s te bewerken en te maken! Je kunt namelijk in RAW fotograferen wat ervoor zorgt dat je meer data hebt in de foto, lang verhaal kort, de bewerkingen komen beter uit de verf in Lightroom!

Lightroom Mobile heeft voor mij (als professioneel fotobewerker) alles wat een fotobewerking app nodig heeft; presets (ook wel filters genoemd), veel en uitgebreide functies die het bewerken makkelijker maakt en de vele functies die de app tot zijn beschikking heeft waarmee je de belichting, crops, witbalans en vele andere handige functionaliteiten die een must zijn voor het bewerken zoals; het wijzigen van perspectief, ruis en vignet toevoegen maar ook lokale aanpassingen.

Doordat Lightroom Mobile een verlengstuk is van de computer variant van Lightroom, kun je dus op zowel je iPhone/Android foto’s bewerken als op je computer, het synchroniseren werkt perfect en omdat je dus ook dezelfde presets/filters kunt gebruiken heb je een consistente bewerking over al je foto’s. Maak je geen gebruik van de desktop versie (betaalde variant) van Lightroom dan heb je geen toegang tot bepaalde functies, deze functies zijn handig maar niet cruciaal om gebruik te maken van de gratis variant van Lightroom. Lightroom Mobile maakt gebruik van een aparte fotobibliotheek, dit zorgt ervoor dat je de originele foto’s met rust gelaten wordt tijdens het bewerken.

Voordelen:

  • Professionele fotobewerking app.

  • Bibliotheek functie voor het beheren van foto’s.

  • Het bewerken van foto’s gaat zonder dat je het origineel aantast.

  • Gebruikmaken van (je eigen) presets voor een consistente bewerking.

  • Uitgebreide functies om je foto’s te bewerken op kleur, belichting etc.

  • Fotograferen in RAW voor nog mooiere edits.

  • Je kunt je foto’s van je DSLR bewerken in Lightroom Mobile.

  • Geen irritante reclame, kosteloos te gebruiken.

  • Beschikbaar voor iOS & Android maar ook voor Windows & Mac i.c.m. synchronisatie.

Nadelen:

  • Wanneer je niet gewend bent aan Lightroom kan de app overweldigend zijn, kost dus even tijd om de app onder de knie te krijgen.

  • Weinig filters om als beginner je foto’s te bewerken.

  • Sommige functies zijn niet beschikbaar als je geen betaald Adobe account hebt, deze functies zijn niet essentieel dus ook niet perse een heel groot nadeel.

Wil je meer weten over Lightroom Mobile? Bekijk dan ons uitgebreide blog met alles dat je moet weten over het bewerken van foto’s in Lightroom Mobile!

2. VSCO

De liefde voor het bewerken van foto’s op mijn telefoon is begonnen met VSCO (afgekort voor The Visual Supply Compay'), voorheen heette deze app VSCO Cam. De VSCO app, je spreekt VSCO trouwens uit als ‘visco’ of gewoon lekker op z’n Hollands. Anyway, voor mij is het dus allemaal begonnen met deze fotobewerking app toen ik veel van mijn foto’s maakte met m’n iPhone en dus alle foto’s bewerkte met VSCO.

Ook heeft VSCO filters gemaakt voor de desktop versie van Lightroom waar ontzettend veel fotografen hun foto’s mee bewerkte. Deze filters waren gebaseerd op filmrolletjes van vroeger, zo kon je presets kopen die verschillende filmtypes simuleerde; Kodak Portra, Fujifilm en Ilfod zwart-wit filters. Sinds 2019 is VSCO gestopt met het maken van desktop filters om zich uitsluitend te richten op de fotobewerking app; VSCO.

De app is namelijk heel erg makkelijk in gebruik, de functies zijn duidelijk, de film filter zijn ontzettend tof en gewild en met de juiste aanpassingen maak je echte kunstwerkjes van je foto’s. Met VSCO kun je dus alle aanpassingen doen aan je foto’s die je gewend bent van andere fotobewerking apps zoals de standaard; belichting, contrast, witbalans, verzadiging etc. maar ook het aanpassen van het perspectief is mogelijk met VSCO. Ook kun je de foto’s met de film filters een echte film look geven door oude effecten toe te voegen zoals; extra ruis, vignet en andere details uit het analoge tijdperk.

Terug naar de filters van VSCO, want daar zijn ze bekend mee geworden; in 1 klik een geweldig effect toepassen op je foto’s, dat is wat VSCO het beste doet. Standaard krijg je een handjevol filters die je kunt gebruiken voor het bewerken, zo ook de meest bekende filters van VSCO namelijk: A6 (mijn favoriet) met mooie heldere kleuren en het M5 filter, een wat donkerder filter. Er zijn ongeveer 20 gratis filter te gebruiken en voor de meeste mensen zal dit genoeg zijn. Wil je meer presets dan kun je je abonneren op VSCO X voor $20 per jaar.

Waar VSCO de film filters voorheen noemde naar de film waar ze op gebaseerd waren, hebben ze de filters nu gesorteerd op de stijl fotografie. Zo noem ik hierboven al de ‘A’ en ‘M’ filters waarbij de ‘A’ staat voor ‘Analog’ en de ‘M’ voor ‘Moody’. Er zijn meerdere presets te vinden per pakketje, wil je meer weten over alle VSCO filters, dat kun je hier lezen in de preset guide op VSCO’s website.

Binnen de app van VSCO is er ook een community waar je foto’s kunt delen en ontdekken, een beetje zoals Instagram Discover. De VSCO community is alleen een stuk artistieker dan de gemiddelde Instagram community, het zal dus ook niet iedereen aanspreken en voor mij iets wat ik dus niet gebruik. VSCO probeert je trouwens wel binnen de app te houden en daar je foto’s te delen, het exporteren naar je filmrol of Instagram/Facebook kan zeker voor de eerste keer wat ingewikkeld zijn.

Net als Lightroom Mobile maakt VSCO gebruik van een aparte fotobibliotheek, dit zorgt ervoor dat je de originele foto’s met rust gelaten wordt tijdens het bewerken.

Voordelen:

  • VSCO staat bekend om de kwaliteit film filters, ontzettend goede kwaliteit en gewild. Je kunt gelijk beginnen met het bewerken met de standaard filters.

  • Uitgebreide functies om je foto’s te bewerken op kleur, belichting etc.

  • Het bewerken van foto’s gaat zonder dat je het origineel aantast.

  • Beschikbaar voor iOS & Android

  • Geen irritante reclame, kosteloos te gebruiken.

Nadelen:

  • Een aantal filters zijn gratis te gebruiken, wil je meer filters dan zul je deze moeten kopen. De filters zijn overigens wel van hoge kwaliteit, dus zeker de moeite waard als je veel foto’s bewerkt op je iPhone/Android!

  • De filters zijn niet beschikbaar voor fotobewerkingsprogramma’s voor de computer, er zijn wel Etsy shops die deze aanbieden.

  • Het ‘exporteren’ van foto’s kan soms nog lastig zijn, zeker wanneer je voor de eerste keer bezig bent met VSCO.

Wil je meer weten over VSCO? Bekijk dan ons uitgebreide blog met alles dat je moet weten over het bewerken van foto’s in VSCO!

Wil je VSCO filters gebruiken in Lightroom (Mobile)? Zelf gebruik ik de filters van deze Etsy shop, erg goede filters die niet te onderscheiden zijn van de originele VSCO filters zoals A6 en M5.

3. Snapseed

Snapseed is een fotobewerking app wat door Google is overgenomen. Sinds de overname in 2012 is er natuurlijk veel veranderd zowel social-media als in de app van Snapseed zelf. Er zijn ontzettend veel nieuwe functies bijgekomen waarmee je snel je foto’s kunt bewerken.

De standaard filters van Snapseed zijn aanwezig maar niet perse heel denderend in vergelijking met VSCO, er zijn weinig kleurenfilters die een wow effect geven dus je zult zelf aan de slag moeten met de tools en filters die tot je beschikking zijn om de foto naar een mooi resultaat te brengen.

Dat moet overigens helemaal goedkomen want je hebt ontzettend veel functies tot je beschikking waarmee je snel en automatisch je bewerking kunt toepassen zoals; ‘auto correct’ waarmee Snapseed automatisch verschillende sliders aanpast waarmee je gelijk een tof resultaat hebt, maar ook toffe HDR en silhouette filters. Wanneer je deze filters toepast heb je ook nog verschillende sterktes, wanneer je bijvoorbeeld voor een zwart-wit filter kiest heb je de keuze om de sterkte aan te passen. Zo kun je kiezen uit; ‘neutraal’, ‘contrast’, ‘helder’, ‘donker’, ‘film’ en ‘donkere lucht’. Waarmee dus met name de belichting en het contrast in de foto wordt bepaald. Ontzettend uitgebreid en erg tof om mee te spelen. Naast deze toffe filters heb je natuurlijk ook weer de standaard functies die je gewend bent tijdens het bewerken maar ook weer mogelijkheden zoals light leaks, HDR functie, double exposures, focus verschuiven met tilt-shift, film effecten maar ook kaders of ‘frames’ voor Instagram. Ontzettend uitgebreid dus!

Een tool in Snapseed om te vermelden is nog wel de krachtige ‘Expand’ tool. Waarmee Snapseed in een bestaande foto gaat raden/klonen wat er buiten het frame te zien geweest zou zijn.

Net als bij Lightroom Mobile heeft Snapseed de mogelijkheid om RAW foto’s te bewerken. Je kunt dus terwijl je op vakantie bent je vakantiefoto’s inladen en bewerken met Snapseed, op je telefoon of iPad. Een functie die ik erg vaak gebruik als ik op reis ben om foto’s te delen met het thuisfront.

Kortom, Snapseed is een toffe foto editor die ontzettend krachtig is met name vanwege de hoeveelheid tools die de app heeft. Zo kun je dus RAW foto’s bewerken maar zijn er ook tools die je echt goed helpen met het bewerken van de foto’s. Het enige echte nadeel van Snapseed vind ik dat er weinig goede filters zijn om je editing proces te starten, maar dat maken de aanwezige tools zeker goed.

Voordelen:

  • Overzichtelijk en redelijk eenvoudig in gebruik.

  • Je hebt even tijd nodig om alle functies door te krijgen.

  • Uitgebreide functies om je foto’s te bewerken op kleur, belichting maar ook de vele verschillende filters die Snapseed tot zijn beschikking heeft.

  • Je kunt je foto’s van je DSLR direct bewerken in Snapseed.

  • Geen reclame, kosteloos te gebruiken.

Nadelen:

  • Weinig goede presets om mee te beginnen, maar met de mogelijkheden die je met Snapseed hebt zeker geen groot nadeel.

Wil je meer weten over Snapseed? Bekijk dan ons uitgebreide blog met alles dat je moet weten over het bewerken van foto’s in Snapseed!

4. Darkroom

Darkroom heeft meerdere betekenissen en het is een beetje awkward als je dat even vergeten bent en je er naar op zoek bent, de foto editor bedoelen we dan he! Darkroom is namelijk een hele fijn app om je foto’s mee te bewerken, zo fijn en goed zelfs dat het in 2020 de Apple Design Awards gewonnen heeft voor het design en de technische kwaliteiten! Veelbelovend dus!

Darkroom is dus een foto editor die ontzettend makkelijk in gebruik is, het is duidelijk waar je moet zijn om je foto’s te bewerken maar ook waar je heen moet om foto’s te selecteren. Het is dus erg makkelijk om als beginner aan de slag te gaan met Darkroom. Darkroom heeft de standaard functies zoals; helderheid, contrast, verzadiging, witbalans etc.

De fotobewerking app heeft 12 filters die standaard in begrepen zijn, wil je meer filters dan zul je dus moeten upgraden naar Darkroom+, waarmee je toegang krijgt tot enkele tientallen extra filters. De filters die beschikbaar zijn, zijn filmisch en doen mij denken aan een aantal filters van VSCO. Je kunt in de Darkroom app ook zelf aan de slag gaan met curves en andere instellingen om je eigen presets te creëren voor verschillende situaties en de intensiteit van de presets te bepalen.

Met deze krachtige fotobewerker heb je niet alleen een hele toffe editor op zak, maar ook een fotobibliotheek. Een heel groot voordeel t.o.v. Lightroom is dat je met Darkroom niet alle foto’s eerst hoeft te importeren. Met Darkroom kijk je dus direct in je eigen fotobibliotheek die ontzettend handig en overzichtelijk is. Je hebt dus geen dubbele foto collecties wat erg prettig werkt en zeker een groot voordeel is voor Darkroom. Ook kun je met Darkroom RAW foto’s bewerken direct uit je DSLR, wat erg fijn werkt wanneer je op vakantie bent.

Als je een iPad gebruikt met een toetsenbord kun je eenvoudig je workflow verbeteren omdat je gebruik kunt maken van sneltoetsen. Hierbij kun je dus ‘batch editen’ wat voor de professionele bewerker een uitkomst is. Je kunt erg gemakkelijk bewerkingen kopiëren en plakken tussen foto’s.

Een groot nadeel is echter dat deze app alleen beschikbaar is voor iPhone en iPad.

Voordelen:

  • Je kunt snel aan de slag met Darkroom, erg makkelijk en overzichtelijk in gebruik.

  • Wanneer je een iPad met toetsenbord hebt kun je gebruik maken van sneltoetsen, wat de workflow een stuk verbeterd!

  • In tegenstelling tot andere apps maakt Darkroom gebruik van je eigen fotobibliotheek en maakt dus geen dubbele bibliotheek aan.

  • Een erg fijne fotobibliotheek waar je alle foto’s kunt beheren en bekijken, werkt erg soepel.

Nadelen:

  • Beperkt aantal kleurenfilters.

  • Niet alle functies zijn beschikbaar met de gratis variant van Darkroom, voor meer mogelijkheden en filters kun je je voor €21,99 abonneren op Darkroom+.

  • Darkroom is alleen beschikbaar voor iOS.

Wil je meer weten over Darkroom? Bekijk dan ons uitgebreide blog met alles dat je moet weten over het bewerken van foto’s in Darkroom!

5. Instagram

Foto’s bewerken was waarschijnlijk nooit zo populair geweest onder het grote publiek als Instagram er niet was geweest. De app waar het dus voor velen begonnen is. Instagram zelf heeft redelijk beperkte bewerkings mogelijkheden. De basis qua bewerken is aanwezig maar daar houdt het ook gelijk op.

Instagram is met 1,5 miljard gebruikers natuurlijk ook meer dan alleen een fotobewerking app. Met andere foto bewerking apps kun je je foto’s inladen in Instagram en op deze manier delen. Je bent dus niet geheel afhankelijk van Instagram.

Instagram zelf heeft verder ook niet een uitleg nodig denk ik. De basis om je foto’s te bewerken is er; helderheid, witbalans, verzadiging etc. en je hebt veel verschillende filters om je foto’s te bewerken, maar daarmee is het wel gedaan verder. Wel is Instagram helemaal gratis, zonder reclame of in app aankopen en gemakkelijk te gebruiken.

Voordelen:

  • Veel kleurenfilters zodat je gelijk aan de slag kunt.

  • Basic, makkelijk te begrijpen en op te pakken.

  • Alles in 1; makkelijk bewerken en delen binnen het platform van Instagram.

Nadelen:

  • Beperkte mogelijkheden in het bewerken van je foto’s.

6. PIXLR

De PIXLR foto editor is oorspronkelijk een online foto editor maar nu ook beschikbaar als app op je telefoon! Gelijk een heel tof voordeel dat je dus zowel je foto’s op je desktop kunt bewerken en op je smartphone in dezelfde stijl!

Als je de app voor het eerst opent krijg je gelijk een aantal meldingen waaronder of je gevolgd wil worden voor marketingdoeleinden, PIXLR is dus een gratis app maar wel met reclame. Pas dus even goed op wanneer je de app voor het eerst opent en niet gelijk alles op akkoord drukt.

Wanneer je in de foto editor bent aangekomen voelt het vrij basic aan, maar er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Zo kun je net als andere apps vrij eenvoudig je foto’s croppen, auto correcten of zelf aanpassingen doen zoals witbalans, helderheid, contrast etc. Maar heb je ook toegang tot meer complexe functies zoals ‘double exposures’. Het is dus een zeer complete foto editor.

De filters die je kunt gebruiken zijn redelijk beperkt qua bruikbaarheid. De voorinstellingen spreken mij persoonlijk niet aan omdat deze ontzettend heftig zijn qua kleur/verzadiging/contrast. Wil je echt lekker je foto’s bewerken dan zul je zelf presets moeten gaan maken.

De browserversie van PIXLR heeft verschillende varianten van dit krachtige fotobewerking programma;

PIXLR E: De layout van PIXLR doet mij erg denken aan een online versie van Photoshop. PIXLR E is een geavanceerde fotobewerkingsprogramma wat veel opties heeft maar ook moeilijker om mee te beginnen.

PIXLR X: Is een wat meer compactere versie van de geavanceerde PIXLR E, ze noemen het zelfs speels, makkelijk in te stappen om vervolgens door te groeien naar de wat meer geavanceerder variant.

PIXLR BG: is een gratis online Photoshop waarmee je makkelijk en snel achtergronden kunt verwijderen door middel van AI.

Voordelen:

  • Erg basic design wat de app ontzettend makkelijk maakt om te gebruiken.

  • Zowel een foto editor online in je internetbrowser als een fotobewerking app op je telefoon, handig voor consistente bewerkingen!

  • De internetbrowser is een online fotoshop wat erg handig is om een totaalpakket te hebben wat het bewerken van foto’s betreft.

Nadelen:

  • Beperkt aantal kleurenfilters, de filters die er zijn zijn vrij heftig..

  • De gratis versie van PIXLR bevat reclame en wil je het liefst overal tracken, pas dus even goed op wanneer je de app voor het eerst opstart.

  • Afleidende reclame boven de foto’s die je aan het bewerken bent.

Wil je meer weten over PIXLR? Bekijk dan ons uitgebreide blog met alles dat je moet weten over het bewerken van foto’s in PIXLR!

7. Afterlight

Afterlight is een fotobewerkings app voor je telefoon waarmee je niet alleen toffe filters/presets kunt gebruiken voor je foto’s, maar ook gave effecten om je foto’s een wat meer old-skool look mee te geven door light leaks toe te voegen. Dat is overigens waar ik Afterlight van kende en waarom ik het vaak gebruikte, zo’n 6 jaar geleden. Overigens ook de laatste keer dat ik deze app gebruikte en ben dus ook heel erg verrast met hoe de app vooruitgegaan is in 6 jaar tijd.

Zo zijn er ontzettend veel functies, wel veel betaalde functies als je echt wat meer lokale aanpassingen en effecten wil toepassen, maar ze zijn er wel mocht je er in geinteresseerd zijn. Dat was destijds voor mij de reden om andere editing apps te zoeken op mobiel en Afterlight alleen te gebruiken voor de kadertjes/filmische effecten, waarvan de meeste effecten nu een betaalde functie geworden is.

De app is ontzettend makkelijk te gebruiken, je opent een foto en gaat direct door naar het bewerkingsgedeelte van de app waar je presets kunt kiezen of gewoon lekker kunt sleutelen met de belichting, contrast, levendigheid of de filmische effecten.

Afterlight is zeker een goede app om je foto’s te bewerken, alle functies die je nodig hebt voor het bewerken van je foto’s zijn beschikbaar. Maar met de beperkte gratis hoeveelheid filters, light leaks en andere effecten ontkom je er bijna niet aan om een Afterlight Membership te nemen als je echt gebruik wil maken van de analoge effecten die Afterlight te bieden heeft.

Voordelen:

  • Makkelijk in gebruik, overzichtelijk.

  • Ontzettend uitgebreide app om je foto’s te bewerken.

  • Gave frames en filters om je foto’s een unieke sfeer mee te geven.

  • Geen reclame, belangrijkste functies zijn gratis te gebruiken.

Nadelen:

  • Niet alle functies en filters zijn gratis, wil je deze uitbreiden dan kun je gebruikmaken van het Afterlight Membership voor €19,49 per jaar of onbeperkt voor €39,99.

Wil je meer weten over Afterlight? Bekijk dan ons uitgebreide blog met alles dat je moet weten over het bewerken van foto’s in Afterlight!