Hoeveel clicks heeft mijn camera?

In dit artikel leer je hoeveel clicks jouw camera gemaakt heeft en waarom clicks belangrijk zijn bij het kopen van een tweedehands spiegelreflexcamera.

Wat zijn clicks?

Eén click is niets meer dan één gemaakte foto met je camera. Op het moment dat jij de ontspanknop indrukt op je camera, gaat de sluiter open en dicht. Dit wordt gezien als 1 click.

Het aantal clicks zijn belangrijk omdat je op deze manier weet hoeveel foto’s je gemaakt hebt met je camera. Ook is dit een belangrijke meting voor het kopen van een tweedehands spiegelreflexcamera, je wil namelijk niet dat je een camera koopt bij het einde van de sluiter. Daarom gaan

Zijn bestandsnummers hetzelfde als clicks?

Wanneer je aan het fotograferen bent en je je foto’s terugkijkt, die je dat je foto’s een bepaald bestandsnummer hebben gekregen. Dat ziet er ongeveer zo uit: IMG-0123.JPG, waarbij 0123 het aantal gemaakte foto’s is in die reeks. Je ziet dat er in die reeks maar 4 nummertjes staan, wat inhoudt dat de reeks tot maximaal 9999 gaat. Bij de 10,000e foto zal de reeks opnieuw beginnen. Ook heb je zelf invloed op het bestandsnummer, zo kun je de nummering wijzigen door het te resetten.

Bestandsnaamnummers zeggen dus niets over het aantal clicks van jouw camera.

Hoeveel clicks heeft mijn camera gemaakt?

Gelukkig worden de clicks wel opgeslagen in de camera zelf, ze zijn niet zo makkelijk uit te lezen als bijvoorbeeld de kilometerstand bij een auto, maar er is wel software waarmee je de shutter count kunt bepalen van jouw camera.

De makkelijkste manier om het aantal clicks van jouw camera te achterhalen is door een recente foto te uploaden naar camerashuttercount.com. Op deze website kun je een recente RAW foto uploaden en het programma zal je laten zien hoeveel clicks jouw camera gemaakt heeft.

 
Met de website camerashuttercount kun je precies uitlezen hoeveel clicks jouw camera gemaakt heeft.
 

Niet alle camera’s worden ondersteund op Camera Shutter Count. Maar er zijn nog een aantal andere manieren om achter de hoeveelheid clicks te komen. Zo kun je op een Mac een RAW foto openen -> Extra -> Toon infovenster.

Hier kun je naar het tabje EXIF gaan. Vervolgens scroll je omlaag totdat je het afbeeldingsnummer ziet. Dit is de shuttercount van jouw camera.

Hoeveel clicks kan mijn camera maken?

Het is per camera verschillend hoeveel foto’s je kunt maken. De sluiter is een mechanisch systeem wat continue beweegt bij het maken van foto’s. Na verloop van tijd slijt deze en gaat deze zelfs kapot.

Nu je weet hoe je het aantal clicks kunt bepalen van jouw camera, weet je ook wat de levensduur ongeveer is van je camera. De spiegelreflexcamera’s van nu hebben betere sluiters dan die van 10 jaar geleden. Zo kan een high end spiegelreflexcamera van Canon tot 500,000 clicks garanderen terwijl een instapmodel van Canon maar tot 150,000 clicks gaat.

De meeste spiegelreflexcamera’s voor beginners gaan rond de 150,000 tot 200,000 clicks mee. De echte professionele spiegelreflexcamera’s gaan dus tot 400,000 of zelfs 500,000 clicks mee.

Via deze database kun je zien wat de verwachtte levensduur is van jouw camera.

De verwachte levensduur van de sluiter bij Canon camera’s:

  • Instapmodellen zoals de Canon 2000D en de Canon 4000D kunnen 100,000 clicks.

  • De Canon 90D kan rond de 150.000 clicks maken.

  • De professionele 5D Mark IV kan 150,000 clicks maken

  • Het high end Canon model, de 1DX Mark III kan 500,000 clicks maken!

De verwachte levensduur van de sluiter bij Nikon camera’s:

  • Instapmodellen zoals de Nikon D3500 en Nikon D5600 kunnen rond de 100,000 clicks maken.

  • De Nikon D7500 kan rond de 150,000 clicks maken.

  • De Nikon D610, Nikon D750 en de Nikon D780 kunnen rond de 150,000 clicks maken.

  • De Nikon D800 en D850 kunnen rond de 200,000 clicks maken.

  • En het high end model van Nikon, de D6 kan rond de 400,000 clicks maken.

Wat gebeurt er als je veel clicks hebt?

Net als alle bewegende onderdelen gaan dingen kapot als het veel gebruikt wordt. Hierboven heb je gezien hoeveel clicks jouw camera ongeveer kan maken. De sluiter gaat op den duur ook kapot en kun je laten vervangen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe camera hebt gekocht en hij gaat met een paar duizend clicks al kapot, dan mag je verwachten dat dit binnen de garantie gerepareerd wordt voor je.

Het is niet zo dat je camera stop met foto’s maken als het maximum aantal clicks zijn bereikt. Ik ken fotografen die meer dan een miljoen clicks hebben gemaakt met hun camera die maar tot 200,000 clicks kon.

Het kan zijn dat je mazzel hebt of dikke pech. Zo kan het zijn dat je camera al stuk gaat bij 50,000 clicks of bij 900,000 clicks. Daar is geen peil op te trekken. Het repareren van een sluiter kost al snel een paar honderd euro, dus kijk goed of dat het waard is of dat je de keuze maakt om een nieuwe camera te kopen.

Zijn clicks belangrijk bij het kopen van een tweedehands camera?

Ja, heel belangrijk zelfs! Wanneer je een tweedehands camera gaat kopen wil je altijd weten hoeveel clicks de camera gemaakt heeft. Zoals eerder genoemd is het te vergelijken met de kilometerstand van een auto. Wanneer je een auto koopt kijk je vaak het eerst naar de kilometerstand. Dat zelfde wil je doen met de sluiter van een camera.

Heb je een mooie camera op het hoog maar heeft die camera 400,000 clicks? Dan kun je beter op zoek gaan naar een camera met minder clicks omdat de kans dat er iets gebeurt met de sluiter erg aanwezig is.

Vaak staat in de advertentie van de verkoper hoeveel clicks de camera gemaakt heeft, anders kun je het altijd vragen zodat je weet waar je aan toe bent.